Crossfit

drconstantinwelch Tyngdlyftning

En träningsform som varit på på stark frammarsch de senaste åren och som verkligen slagit klorna i flertalet aktiva svenskar är Crossfit. Populariteten sträcker sig över de båda könen och det tävlas friskt i herr- respektive damklasser, både i Sverige och på internationell nivå.

Vad är Crossfit?

Crossfit är från början en kommersiell träningsorganisation härstammande ifrån USA grundat av den före detta gymnasten Greg Glassman. Nämns dock ordet idag förknippas det nog hos de allra flesta främst med träningsformen i sig. Crossfit brukar beskrivas som en högintensiv träningsform med funktionella konditions- och styrketräningsövningar med konstant variation.

Mål

Tanken bakom träningen är att bygga upp en så komplett och allsidig atlet som möjligt och därför återfinns inslag av flertalet andra sporter som tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik och sprinting. Antalet olika övningar inom Crossfit är omfattande med exempel från typiska styrkeövningar med vikter så som frivändningar, bänkpress och marklyft, men också betydligt mer kroppsliga som armhävningar, ring eller räckes övningar, knäböj, sprint intervaller med mera.

Utrustning

Inom Crossfiten återfinns en mängd olika redskap. Allt ifrån de fasta ställningar som är permanent placerade i träningslokalen, till lösa redskap som stänger, vikter, medicinbollar, rep, kettlebells, samt en rad andra detaljer. Gymkompaniet.se är en sida med ett brett utbud av dessa och andra träningsredskap och rekommenderas ett besök om du funderar på att införskaffa en egen uppsättning till ett mindre hemmagym, eller kanske rent av till en framtida förening i din stad, om ännu inte etablerad finns.

Nyfiken på mer?

Hemsidan tränacrossfit.se listar de största klubbarna runt om i Sverige, men är inte specifik för mindre orter och föreningar. Är det så att du ändå letar efter en förening i en mindre stad, rekommenderar vi att söka efter Crossfit + stadens eller samhällets namn, alternativt fråga er för hos ett gym om ni redan känner till ett sådant. Crossfit-SM anordnades för första gången år 2009 på initiativ av Erik Eliasson och Rickard Wálen och idag finns SM-klasser för både herrar och damer men också för lag.

You May Also Like..

För dig som tränar tyngdlyftning

När du tränar tyngdlyftning har du samma behov som i många andra idrotter. Du behöver kunskap, ihärdighet och framför allt […]

Insidan och utsidan

Det är allmänt känt att insidan och utsidan harmonierar med varandra men det är viktigt att vi förstår sambanden så […]

Fördelar med fria vikter

Träning med fria vikter ger betydligt bättre träningsresultat än vad som är fallet med maskinträning. Det är dock viktigt att […]