Cykla även på vintern

Hzax4ZJ0mj Tips, Träning

Många ser till att ställa undan cykel redan innan det blivit nollgradigt ute. Men gillar man verkligen att cykla går det faktiskt att fortsätta detta intresse även när kylan, snön och isen kommer. 

Så länge man cyklar på hösten är man ju inte obekant med att behöva klä på sig lite extra när man ger sig ut på ett pass. Detta är något man behöver göra i ännu lite mer utsträckning när det faktiskt är vinter. Börjar man med ett bra underställ och lägger på både ett värmande och en vind- och vattenavstötande lager är det inte så svårt att hålla värmen samtidigt som man inte dränks av sin egen svett. Satsa gärna på ett par rejäla ullsockar också för att hålla tårna varma. För händerna gäller det att satsa på mjuka handskar så inte finmotoriken försvinner.

Cykeln i sig kan ju också behöva lite hjälp. Det främsta hjälpmedlet här är ett par dubb- eller vinterdäck. Se bara till att köpa rätt modell. Att ha både ett par dubbdäck och ett par grovt mönstrade vinterdäck kan vara fördelaktigt då dubbdäcken gör sig bäst när det är isigt men grovmönstrade kan vara bättre på snö eller bar men inte isig mark.

Var också noga med att tvätta cykeln, speciellt från sand och salt, men ge den alltid god tid att verkligen torka efteråt. Tvättar man den bara några timmar innan man tänk ge sig ut löper man risken att både broms- och växelkablar fryser. Se även till att skaffa en kedjeolja som tål minusgrader. Man ska heller inte ta cykel från en varm plats ut i kylan och börja cykla direkt. Låter man den inte kylas ned gradvis innan man cyklar kommer allt som stänks att fasta på alla utsatta delar.

Annars gäller det att prova sig fram och hitta den som fungerar bäst för en själv. I början kan det nog vara extra jobbigt, men det går helt klart att uppskatta cykling även under våra svenska vintrar!

You May Also Like..

Bra att tänka på vid träning

Motionerar du regelbundet och håller dig i form? Eller har du funderat på att röra på dig mer ofta? Oavsett […]

Sportiga vinteraktiviteter för hela familjen

Vintern är en härlig årstid då man kan vara ute och åka både skidor och pulka. Det finns sportiga aktiviteter […]

Hudvård och träning

För de kvinnor som gärna tränar på morgonen eller lunchen kan det vara lite stressigt att hinna med hudvård och […]