Fördelar med cykelträning

drconstantinwelch Träning

Att konditionsträna med cykel utomhus har många positiva effekter på hälsan. Enligt Cykelfrämjandet ger cykling dig exempelvis en ökad prestationsförmåga, bättre sömn och en ökad livslängd.

Träningsformen är skonsam mot din kropp och innebär därmed en minimal skaderisk. Träningen kan lätt anpassas utefter personens behov, vilket gör cykling till en konditionsform som alla kan delta i. Här kan du hitta en affär med ett stort utbud av cyklar.

För ditt välbefinnande

Träning utlöser ”feel good” hormoner av endorfin, serotonin, noradrenalin och dopamin. Dessa hormoner ökar ditt välbefinnande och mentala hälsa samtidigt som träningen sänker stresshormonet kortisol. Fysisk aktivitet som exempelvis cykelträning har lika stor inverkan på en lindrig till måttlig depression som antidepressiva mediciner gör. Det skulle kunna bero på det ökade välbefinnandet som även kommer med en ökad självkänsla, självtillit och förmågan att övervinna saker.

För din fysiska hälsa

Enligt en studie kan cykling minska risken att få hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och typ 2-diabetes. Denna minskade risk för ett antal sjukdomar skulle kunna vara orsaken till att personer som cyklar även lever längre. För att uppnå cyklingens hälsoeffekter behöver du cykla i minst tio minuter. Du skulle exempelvis kunna cykla till och från jobbet.

You May Also Like..

För dig som tränar tyngdlyftning

När du tränar tyngdlyftning har du samma behov som i många andra idrotter. Du behöver kunskap, ihärdighet och framför allt […]

Bibehåll din kondition året om

Att träna kondition är en viktig del av din fysiska hälsa. Det handlar om att stärka ditt hjärta och din […]

Ta hand om din kropp efter träning

Vare sig du har styrketränat på gymmet eller sprungit i elljusspåret så bör du ta väl hand om hygienen efteråt. […]