Fördelar med fria vikter

drconstantinwelch Hälsa, Träning, Tyngdlyftning

Träning med fria vikter ger betydligt bättre träningsresultat än vad som är fallet med maskinträning. Det är dock viktigt att lära sig att utföra övningarna på ett säkert sätt, innan man ökar rent viktmässigt.Det är oerhört vanligt att den som börjar sin styrketräningsbana på det lokala gymmet gör så vid de maskiner som finns utplacerade i lokalen och inte vid de fria vikterna. För den som inte riktigt har så bra kunskap om övningar och dylikt är maskinerna ett bra alternativ, då de visar vilka muskelgrupper som aktiveras och ungefär hur man ska gå tillväga när man genomför själva övningen. Jämför man dock maskinträning med träning med fria vikter så finns det ett flertal fördelar med det sistnämnda som går förlorad i de fall där du tränar med en maskin.

Den största fördelen

Den absolut största fördelen med att träna med fria vikter istället för de självstabiliserande övningarna som du gör på en maskin är att du stärker betydligt fler muskler på detta sätt. Vid träning med fria vikter måste kroppen nämligen själv balansera och stabilisera, vilket gör att mängder av musklerna får arbeta som annars inte gjort så och detta utan att du många gånger ens märker av det. Du bygger med andra ord styrka på ett helt annat sätt med träningsredskap av detta slag, eller med kroppsövningar där din egen kroppsvikt står för motståndet.

Börja försiktigt

Det viktigaste när man inledningsvis börjar träna med fria vikter är att lära sig övningarna på rätt sätt. Det räcker därför med minimivikt på stången eller hantlarna, där du sedan gnuggar in tekniken ordentligt innan du sakta men säkert börjar öka vikten gradvis uppåt.

You May Also Like..

Bibehåll din kondition året om

Att träna kondition är en viktig del av din fysiska hälsa. Det handlar om att stärka ditt hjärta och din […]

Ta hand om din kropp efter träning

Vare sig du har styrketränat på gymmet eller sprungit i elljusspåret så bör du ta väl hand om hygienen efteråt. […]

Ta hand om både dina händer och fötter

Det är många som pratar om vikten av att ta hand om sig själv, vare sig det handlar om träning, […]