Hjälp till att rädda liv

Hzax4ZJ0mj Hälsa

HLR, eller hjärt- lungräddning som förkortningen står för, är en första hjälpen-åtgärd som används när en person fått ett plötsligt hjärtstopp. Det kan hända när som helst, inte sällan vid tuffare fysisk aktivitet och sport.

Ett plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtat av någon anledning slutar pumpa blodet runt i kroppen. En person som råkar ut för ett hjärtstopp drabbas av medvetslöshet inom en tidsrymd av 10-20 sekunder eftersom hjärnan drabbas av syrebrist. Ett hjärtstopp följt av medvetslöshet innebär också att personen kommer sluta att andas. Ett helt omvänt scenario är också möjligt, det vill säga att vid ett andningsstopp stannar även hjärtat.

Den enda behandling som hjälper vid ett hjärtstopp är hjärt- lungräddning eller behandling med en hjärtstartare. På Vårdguiden finns mer information om hjärtstopp och hjärt- lungräddning.

För att utföra den enklaste hjärt- lungräddningen, alltså den som behövs akut vid en olycka eller i en direkt livshotande situation, behövs ingen som helst teknisk utrustning. Enbart med den egna kroppen som verktyg kan vem som helst utföra livsavgörande hjärt- lungräddning. Allt som krävs för att kunna utföra dessa åtgärder är en kurs, en kurs som bara tar ett par timmar. Det kan tyckas att det borde vara en självklarhet att alla i vårt samhälle får den här typen av utbildning. Men så ser det tyvärr inte ut idag. Känner du att just du brinner för att sprida denna livsviktiga kunskap vidare till andra så finns det möjlighet att utbilda sig till instruktör inom hjärt- lungräddning. HRL- hjälpen anordnar kurser för de som själva vill kunna utbilda i HLR. Utbildningen följer svenska HRL- rådets riktlinjer och efter genomförd kurs blir man certifierad instruktör. Kursdeltagaren väljer själv vilken inriktning utbildningen skall ha. Man kan välja mellan vuxen- HLR med hjärtstartare, barn- HLR eller en fördjupningskurs för hjärtstartare.

Denna livsavgörande kunskap är så otroligt viktig men tyvärr är det alltför få som känner till den. Vi måste alla bidra till och sprida kunskap om behandlingen På Hjärt- Lungfondens hemsida skriver de mer om hur man bör går till väga när man utför hjärt- lungräddning.

You May Also Like..

Hudvård och träning

För de kvinnor som gärna tränar på morgonen eller lunchen kan det vara lite stressigt att hinna med hudvård och […]

Träna upp hållningen

Hållningen är kanske inte något vi tänker väldigt mycket på. Men korrekt hållning har många implikationer för inte bara träning […]

Hur ska man tänka med träningskläder

För vissa är träningskläder inte viktigt, det funkar funkar med nån gammal t-shirt och några mjukisbyxor. För andra är träningskläderna […]