Ont om tid för träning?

Hzax4ZJ0mj Tyngdlyftning

Långt ifrån all träning handlar om att pusha sig efter att nå specifika resultat eller att få muskulaturen i kroppen att växa. Den absolut viktigaste formen av träning är den många människor idag struntar i med anledningen att de inte finner tid, nämligen underhållsträningen. Träning för att stärka kroppen, må bra psykiskt och för att helt enkelt vara friskare. 

Kanske blir du här lite förgrymmad på oss då du faktiskt själv tycker att din vardag med att föra och hämta från dagis, jobba, inhandling av dagligvaror, matlagning, städning och alla andra sysslor som fortlöper, faktiskt inte ger dig tid till att även hinna med det högst egoistiska i att finna tid till att själv träna.

Prioritera

Här menar vi på att allt i grund och botten är en prioriteringsfråga. Chansen är stor att du de flesta dagar i veckan slår dig ner i soffan för att döda åtminstone 2 eller 3 timmar framför tv:n och du hävdar säkert att det är av utmattning och trötthet som du helt enkelt inte orkar ta dig för annat, eftersom du behöver få vila.

Det argumentet håller inte riktigt i längden av två olika anledningar. Tv tittande i sig gör dig över tid endast mer förslappad och egentligen enbart mer orkeslös något som lite fysisk träning faktiskt skulle motverka. Träningen i sig skulle dessutom göra att du över lag sover bättre, mindre oroligt och det skulle också resultera i ett högre tillskott av daglig energi.

Skapa förutsättningar

Är du fortfarande tveksam och gärna pekar på den ekonomiska kostnad ett gymkort för med sig och tiden som slukas av transporten från och till, har vi återigen svar på tal. Träna hemma framför tv:n! Det är relativt lätt att ordna förutsättningar för att kunna hålla igång hemma. Allt du behöver är några få redskap som kan träna flera olika muskelgrupper och möjligtvis en motionscykel eller liknande för att bränna några dagliga kalorier.

Korta träningspass

Om man känner att man inte har tid att ta ett långt träningspass så kan man istället testa att köra ett kort men intensivt träningspass. I en artikel av Göran Palm tar han upp forskning som visar att kort intensiv intervall träning ger mycket bättre resultat än att spendera längre tid på träning i medelhastighet. Undersökningen jämförde två grupper som tränade på motionscyklar där en av grupperna körde kort intervall träning som varade i cirka 14 minuter medans den andra gruppen körde ett längre pass på  över en timme med ett medellågt tempo. Resultaten av undersökningen visade senare att gruppen som tränade med korta intervaller hade utvecklats mycket mer än den grupp som inte gjort det. Om du är en person med väldigt lite fritid men som ändå vill träna och hålla dig i form är kanske den här metoden något för dig.

Träna med andra

Att träna med andra kan vara betydligt roligare än att träna ensam, det kanske inte gör att du får mer tid för träningen men tiden kan kännas som om den går fortare när man är fler som tränar tillsammans. Det kan också vara skönt att ha någon som drar i en när det känns motigt med träningen. Att kunna peppa varandra att ta tag i träningen när det känns tungt är skönt.

You May Also Like..

Detaljer efter viktnedgång

För dem som har varit gravt överviktiga är det svårt att se till detaljerna. I början är det bra att […]

Insidan och utsidan

Det är allmänt känt att insidan och utsidan harmonierar med varandra men det är viktigt att vi förstår sambanden så […]

Fördelar med fria vikter

Träning med fria vikter ger betydligt bättre träningsresultat än vad som är fallet med maskinträning. Det är dock viktigt att […]