Skivstångsövningar alla borde prova

admin Tips, Träning

Skivstången är ett långt mer mångsidigt redskap än många först tror. När man ser denna kanske man omedelbart tänker på bänkpress, men det finns så mycket mer man kan göra med en skivstång.

Här kommer några av de bästa skivstångsövningarna man kan göra. Testa dessa på gymmet först, men inom kort kommer man nog se fördelen med att skaffa en egen skivstång så man kan göra dessa övningar hemma också.

Marklyft

Marklyft är en övning som bygger upp styrka i ryggen och kan förebygga ryggont. Men den tränar även rumpan och baklåren. Det är dock viktigt att man ser till att använda sig av rätt teknik för att inte löpa risken att skada någon del av kroppen.

Militärpress

Militärpress kallar man det när man lyfter skivstången från under hakan upp på raka armar direkt ovanför kroppen och sedan för den sakta tillbaka igen. Detta är en övning för hela överkroppen men tränar speciellt axlarna och armarna.

Knäböj

Knäböj är en klassisk övning som främst tränar upp framsidan av låren och rumpan. Bålen kommer dock även att arbeta hårt med stabilisering av kroppen. Denna övning kan göras antingen med skivstången framför kroppen vilandes mot axlarna eller bakom nacken på ryggen.

Höftlyft

Höftlyft är när man lutar axlarna tillbaka mot något som en träningsbänk  och sitter på golvet. Skivstången lägger man sedan tvärs över höften och lyfter upp upp så att man får en vågrät linje från axlarna till knäna. Spänn sätesmusklerna under övningen och håll kvar i höjd position ett par sekunder. Sänk sedan höften tills rumpan nuddar golvet igen.

Utfall

Utfall tränar rumpan och både fram- och baklåren, men är även bra som balans och koordinationsövning. Detta är en så kallad unilateral övning, vilket betyder att varje halva av kroppen arbetar oberoende av den andra. Skivstången lägger man bakom nacken på axlarna och med rak överkropp tar man ett stort steg framåt och går så djupt ned som möjlig. Nästan så det bakre benets knä nuddar golvet. Sedan kliver man tillbaka upp och gör desamma med det andra benet.

You May Also Like..

Med träning som yrke

För somliga blir träning mer än något man gör för att må bättre eller utmana sig själv. En del känner […]

Träna på vegankost

Vegankosten blir alltmer populära, även de som är allätare kan hitta goda veganrecept som de tillagar då och då. En […]

Att tänka på vid träning

Att träning är bra för hälsa det är nog de flesta medvetna om, ibland kanske inte kroppen orkar med utan […]