Träna på vegankost

Hzax4ZJ0mj Hälsa, Tips, Träning

Vegankosten blir alltmer populära, även de som är allätare kan hitta goda veganrecept som de tillagar då och då. En segdragen myt om veganer är att de inte kan träna lika hårt eller bygga muskler som köttätare, att vi behöver kött för att bli starka. Det är dock en myt, men du behöver lägga ner lite mer tid och eftertanke i din diet. 

Eftersom du avsagt dig att äta laktos och animaliska produkter behöver du hitta ditt protein från ett annat håll. Soja är din bästa möjlighet, idag finns det sojaprotein som smakar bra och passar i många maträtter. Annars får du gott om protein från böner och linser också. Du kan också köpa soja i pulverform om du vill göra shakes eller får i lite mer protein i en sås.

För att få rätt mängd protein ska du sikta på två gram protein per kilo kroppsvikt. Det innebär stora måltider eller att äta flera mindre måltider under dagen. För en person som väger 60 kilo behöver du 120 gram protein. Och 100 gram kikärtor innehåller 19 gram protein. Du behöver alltså äta runt 630 gram kikärtor för att komma upp i rätt proteinmängd.

Det kan dock vara svårt att få alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver när du inte äter lika allsidigt. En multivitamin om dagen löser problemet. Det kan också vara bra att göra olika smoothies och shots med viktiga ämnen för att snabbt få i dig det du behöver. Vetegräs innehåller exempelvis 50% fibrer och passar utmärkt att göra shots på. Köper du torkat vetegräs får du även med viktiga mineraler såsom magnesium och selen.

You May Also Like..

Bra att tänka på vid träning

Motionerar du regelbundet och håller dig i form? Eller har du funderat på att röra på dig mer ofta? Oavsett […]

Sportiga vinteraktiviteter för hela familjen

Vintern är en härlig årstid då man kan vara ute och åka både skidor och pulka. Det finns sportiga aktiviteter […]

Hudvård och träning

För de kvinnor som gärna tränar på morgonen eller lunchen kan det vara lite stressigt att hinna med hudvård och […]