Tyngdlyftning

drconstantinwelch Tyngdlyftning

Att lyfta olika saker för att se vem som är starkast är något som människan ägnat sig åt i alla tider. Trots att tyngdlyftning förekom flitigt i antikens Grekland fanns sporten aldrig med vid de antika olympiska spelen.

En gammal företeelse

Dock har sporten funnits med på det moderna olympiska programmet sedan 1896 i Aten. På den tiden fanns till skillnad mot idag inga viktklasser utan alla tävlade i samma viktklass i de två grenarna enhandslyft och tvåhandslyft. Numera tävlar man i endast en gren fast med två moment, nämligen ryck och stöt.Till OS i Antwerpen 1920 infördes viktklasser och idag finns totalt åtta olika viktklasser för män och sju för kvinnor.Även om tyngdlyftning inte är någon särskilt stor sport i Sverige så har ändå svenska tyngdlyftare genom åren lyckats plocka hem fyra medaljer, varav samtliga brons. Den senaste kom vid OS i München 1972 då Hans Bettembourg tog hem tredjeplatsen i mellantungvikt.

Andra tunga lyft

En disciplin som också hör till kategorin kraftsporter men som inte räknas till tyngdlyftning är den som kallas för Strongman. Det som framförallt skiljer sig mellan tyngdlyftning och strongmantävlingar är att i den första så går det ut på att lyfta så mycket det bara går på en skivstång i de olika momenten, ryck och stöt. I strongman så används istället vikter som ska föra tankarna till gammaldags kroppsarbete. Exempelvis:

  • Atlasstenar – Helt runda stenar som ska lyftas rakt upp ungefär en meter. Detta för förstås tankarna till gammaldags kroppsarbete där man var tvungen att göra tunga lyft för att flytta saker och ting.
  • Däckvält – Utförs generellt sett med stora traktordäck som ska vältas framåt på en bestämd sträcka. Man får alltså inte rulla däcket, det ska vältas om, och om igen.
  • Dra rullande föremål – I de strongmantävlingar man ser på tv så är det ofta lastbilar som ska dras från punkt A till punkt B. Men det kan även innefatta exempelvis en släde.

You May Also Like..

För dig som tränar tyngdlyftning

När du tränar tyngdlyftning har du samma behov som i många andra idrotter. Du behöver kunskap, ihärdighet och framför allt […]

Insidan och utsidan

Det är allmänt känt att insidan och utsidan harmonierar med varandra men det är viktigt att vi förstår sambanden så […]

Fördelar med fria vikter

Träning med fria vikter ger betydligt bättre träningsresultat än vad som är fallet med maskinträning. Det är dock viktigt att […]