Vanor för bättre hälsa

admin Hälsa

I ett tidigare inlägg talade vi om hur träning kan förbättra hälsan markant. Men det finns andra sätt också. Något som gärna ska kombineras med träningen. Det handlar om att skaffa sig hälsosammare vanor. 

Rökning och alkohol

Vid det här laget är det ingen som är förvånad över att man får försämrad hälsa av rökning och alkohol.

För den som gillar en öl till maten och några öl på lördagskvällen kan det kännas tråkigt att behöva ge upp denna dryck. Men försök, ge det en månad och vi lovar att du kommer att märka skillnad. Efteråt kan man dricka ett glas vin då och då, det är inte farligt och kommer inte att förstöra dina framsteg. Det gäller dock att ha sin alkoholkonsumtion under kontroll.

För rökare är det ännu svårare att ge upp sin ovana eftersom den är beroendeframkallande. Slutar man kommer hjärnan börja klaga och man får abstinens. Man kan alltid byta ut cigaretterna mot en e-cigarett istället. Då behöver man inte avvänja sig vanan att röka men slipper de giftiga ämnen och den hemska doften som fastnar på kläderna och i huden. Du kan också spara så mycket som 17 000 kronor per år!

Sömn

Vi behöver sova, det vet alla. Hur mycket och hur länge är faktiskt mer individuellt än man tidigare trott. Det är inte alla som behöver åtta timmar sömn varje kväll för att må bättre. Samtidigt finns det personer som behöver mer än åtta timmar. Det gäller att räkna ut hur mycket sömn man vill ha och hur mycket man behöver. Andra faktorer är så klart åldern och vilken nivå av aktivitet du har under dagen.

Se till att skaffa rutiner som du håller, gärna även över helgerna. Kliv upp vid ungefär samma tid varje morgon så kommer du säkerligen att bli trött vid samma tidpunkt också.

Kosten

Denna post påverkar sömnen så vill man sova gott ska man se över sin kost. Grönsaker, nötter och bär är viktigt att få in varje dag i sin diet. Det är de bästa sätten att få i sig mineraler, vitaminer och proteiner. Bär innehåller även antioxidanter som tar hand om överskottet av fria radikaler.

Undvik att äta för mycket fet mat och rött kött, samt socker och spannmålsprodukter. Det är inte fel att äta dem, men äta inte mest av dem. Fokusera hellre på grönt och vitt kött.

 

You May Also Like..

Med träning som yrke

För somliga blir träning mer än något man gör för att må bättre eller utmana sig själv. En del känner […]

Träna på vegankost

Vegankosten blir alltmer populära, även de som är allätare kan hitta goda veganrecept som de tillagar då och då. En […]

Att tänka på vid träning

Att träning är bra för hälsa det är nog de flesta medvetna om, ibland kanske inte kroppen orkar med utan […]